WELKOM. Aranka en Febe zijn twee boezemvriendinnen die samen hun favoriete sport beoefenen...nl. atletiek. Aranka werd geboren in 1999 en Febe in 2000 wat ervoor zorgt dat ze tijdens een veldloop uitkomen in verschillende reeksen. Beide meisjes zijn aangesloten bij atletiekvereniging AC Hamme. Aranka en Febe beschikken over een persoonlijke trainer, nl. Emmanuel Hiel, papa van Aranka. Bovendien worden de meisjes ook bijgestaan door een vaste begeleider, nl. Katrien Lievens mama van Febe. Het is de bedoeling u via deze blog te informeren over de prestaties en het wedervaren van Aranka en Febe bij het beoefenen van hun sport...ATLETIEKzondag 11 maart 2012

11/03/2012 BK OOSTENDE: VERWACHTINGEN INGELOST

Het Belgisch kampioenschap te Oostende is en blijft toch een speciale wedstrijd.  Iedereen is klaar om op deze dag uit te blinken omdat je dan een relatief goed beeld krijgt van uw waarde op Belgisch niveau (niet dat dit voor kinderen op deze leeftijd belangrijk is).  De wedstrijd moet dan natuurlijk nog een beetje meezitten.  Aranka en Febe werden minutieus voorbereid op deze wedstrijd.  Tijdens de training van afgelopen woensdag toonden beide meisjes dat ze in bloedvorm zitten.  Op ons geliefkoosd parcours te Berlare in het mulle zand sneuvelden de records.  Bij Febe was ik er gerust in, zij blaakt van conditie en vooral van goede gezondheid (het is al anders geweest deze winter).  Bij Aranka was het toch wat afwachten omdat ze de voorbije twee weken wat te kampen had met allerlei kwaaltjes (virale infectie, verkoudheid,...), maar ook zij toonde heel wat kracht.

Wat zeer belangrijk is bij deze wedstrijd is de start.  Er staan meer dan honderd deelnemers aan de startlijn en als men de start mist, tja dan zit je de eerste vierhonderd meters vast in het pak terwijl de kinderen met een goede start steeds verder weglopen.  Bij Febe maak ik me hier weinig zorgen over, Febe start altijd goed in belangrijke wedstrijden.  Bij Aranka is het anders, zij startte nog nooit goed in een dergelijke wedstrijd (zie het PK).  Vorig jaar zat Aranka na de start pas op de 75ste plaats om dan uiteindelijk nog 31ste te eindigen.  Febe startte vorige jaar als 19de om te eindigen als 16de.

Dus de opdracht was simpel, zorg voor een goede start en dan is de wedstrijd al voor de helft gewonnen.  En voor de rest kan je niet meer doen dan je uiterste best en vooral genieten van de wedstrijd en de aanmoedigingen van de vele supporters.

Onze doelstellingen vooraf waren een top-20 voor Febe en een top-30 voor Aranka.  Wat het werd leest u hieronder:
Febe startte zoals vanouds, dus mee vooraan.  Na een goede driehonderd meter liep Febe rond de tiende plaats.  Het tussenstuk waar ook een helling in zat verliep wat moeizamer, Febe was op zoek naar het goede tempo. Goed halverwege volgde Febe op een 25ste stek, maar alle atleten liepen nog op een zakdoek.  Op driehonderd meter van de aankomst vond Febe het welletjes en zette ze haar versnelling in.  Net voor de laatste helling was ze al opgeschoven naar de 21ste plaats en op de top zat ze al 19de.  In de laatste rechte lijn pakte Febe nog uit met een zeer scherpe eindspurt waarmee ze beslag legde op een zeer mooie 16de plaats.  Hetzelfde resultaat als in 2011.  Rekening houdend met het feit dat we dit jaar minder intens hebben getraind dan vorig jaar spreekt dit resultaat nog meer voor zich.  We mogen ook niet uit het oog verliezen dat Febe op slechts vier seconden strandt van de top tien.  Febe heeft een ietwat wisselvallige winter achter de rug waarbij ze vaak werd geplaagd door problemen aan de bovenste luchtwegen.  Maar met de wedstrijden te Uitbergen en Essen in het achterhoofd en dit schitterende resultaat op het BK mogen we besluiten dat de winter meer dan geslaagd is.  Nu eerst een paar weken rust en dan op naar het geliefkoosde nummer .....de 1000 meter op de piste.


Bij Aranka was het wat afwachten wat de start zou brengen....maar Aranka liet er geen gras over groeien en nam resoluut de leiding, om vervolgens over te schakelen naar haar eigen tempo.  Na een goede driehonderd meter kwam Aranka door rond de vijftiende plaats maar het liep wat moeizaam waardoor vooral de looptechniek er niet goed meer uitkwam.  Ook Aranka verloor net zoals Febe in het tussenstuk wat plaatsen en viel zo terug naar een 33ste plaats.  Op driehonderd meter van de aankomst, net op de plek waar de coach stond, versnelde Aranka en wist zo op te rukken naar de 29ste plaats.  De laatste helling verliep ook vrij moeizaam maar met een laatste inspanning wist Aranka toch nog enkele plaatsen te winnen en het BK af te sluiten op de 26ste plaats.  Aranka’s eerste woorden na het overschrijden van de meet waren ‘ik voelde me vandaag zo slap’.  Maar soit toch vijf plaatsen beter dan vorig jaar, dus een zeer goede prestatie.  Zeker als we weten dat Aranka de laatste twee weken wat te kampen had met gezondheidsproblemen waardoor ze niet honderd procent kon trainen.  Ook bij Aranka zit de top tien niet ver weg, slechts een goede tien seconden, dat is amper vijftig meter. 
Aranka heeft een topwinter achter de rug en maakte enorm veel progressie (ze naderde niet minder dan vijftien seconden op de top in België), in meer dan de helft van haar wedstrijden wist ze het podium te bestijgen en de wedstrijden die dan wat moeizamer verliepen heeft ze steeds op karakter goed weten te beëindigen.  Ook hier is een dikke proficiat op zijn plaats. 


Soms vragen mensen me wel eens hoe het komt dat onze kinderen het af en toe lastig hebben in het middenstuk.  Tja, wij kennen de oorzaak en weten dat het op een zeer eenvoudige manier op te lossen is.  Maar dat is toekomstmuziek voor als ze wat ouder zijn, nu telt vooral de algemene ontwikkeling en de snelheid.  De uithouding komt later wel, alles op zijn tijd.

En nu na een dik verdiende rustperiode op naar de zomer en hopelijk naar het goede weer.  Een zomer waar we toch het één en het ander van verwachten.  Febe zal zich vooral bezighouden met de duizend meter terwijl Aranka er ook enkele wegwedstrijden wenst bij te nemen.  Wat het zal worden zien we wel...het belangrijkste blijft dat ze zich amuseren.

Een meer dan tevreden coach........

Geen opmerkingen:

Een reactie posten